Na pewno spotkaliście się z nadal modnym „oczyszczaniem organizmu” czy „dietą detoksykacyjną” lub ofertą „oczyszczającej diety sokowej”. Niestety rzadko praktyki te oferują trwałe efekty i mogą sprawić, że nabawisz się sporych niedoborów żywieniowych. Oczywiście znajdą się osoby, które po kilkudniowej monotonnej przygodzie z piciem soków zaczną [...]
Wbrew obiegowym opiniom, tzw. genetyka nie jest jedynym determinantem przeżywalności i ryzyka, na jakie jest narażona dana osoba. Nie można wszystkiego tłumaczyć posiadaniem tzw. „złych genów”. W jednym z badań wzięto pod uwagę wskaźniki umieralności z powodu raka piersi, prostaty, jajników i jelita grubego, pochodzące z lat 1978–1979 z ~26-30 [...]
Wege pasta w stylu greckim z serii Vemondo, to pasta mająca nawiązywać swoim składem do kuchni krajów śródziemnomorskich. Producenci zdecydowali się wykorzystać tutaj dwa rodzaje cukinii (żółtą i zieloną), oliwki, soczewicę zieloną i różne przyprawy.
Ostatnie dwie dekady badań z zakresu technologii żywności dostarczyły wiele nowinek pozwalających na produkowanie coraz to smaczniejszych słodyczy z jak najbardziej neutralnym wpływem na zdrowie. Stopniowo cukier i olej palmowy odchodzą do przysłowiowego lamusa, a doskonałym przykładem na ich zbędność są m.in. ciastka karmelowo-czekoladowe. [...]
Chciałem Was zapytać czy zwracacie uwagę w swoich dietach na ilość błonnika i cukrów prostych? 1. U mnie wygląda to tak, że w diecie 2800 kcal około 10-11% energii (70-80g dziennie) pochodzi właśnie z cukrów prostych. Głównie z owoców, warzyw i piwa 0%. Nie mam w diecie absolutnie żadnych napojów słodzonych i słodyczy, a wartość 10-11% i tak [...]
W ramach wstępu z góry zaznaczam, że treść tego postu przeznaczona jest głównie dla przedstawicielek płci pięknej ( a w każdym razie piękniejszej ), które często trafiają na SFD w poszukiwaniu złotego środka na stracenie kilku(nastu) zbędnych kilogramów, a nie do końca znane są im podstawowe zasady zdrowej i przed wszystkim skutecznej, (a więc [...]
Ten tekst ma na celu pomóc tym, którzy mają problemy ze zrozumieniem zasad układania diety, mamy nadzieję że okaże się przydatny. Artykuł ten jest wspólnym wirtualnym dzieckiem Verony i Tyki , a inspiracją do jego powstania były liczne posty koleżanki Pakowac, której autorzy serdecznie dziękują za natchnienie i motywację do pracy oraz życzą [...]
Witam, mam mały problem. Mianowicie niepokoi mnie częste wypróżnianie się (nawet trzy razy dziennie) bardzo częste gazy oraz wzdęcia. Nie wiem czym to może być spowodowane. Zastanawiałem się nad tym długo i doszedłem do wniosku, że może tak się dziać ze względu na dużą ilość błonnika w mojej diecie. Myślałem także, że przyczyną może być bardzo [...]
Witam ! Ostatnimi czasy postanowiłem urozmaicić swoją dietę jedzenie 4x ryżu brązowego xczasu męczy :Dz Nie kupywałem nigdy pieczywa więc jestem zielony w tym temacie Lecz wpadła mi w oko BUŁKA FITNESS z lidla Skład: Bułka śniadaniowa Fitness - Lidl Masa netto: 80 g Skład: mąka pszenna 46.8%, woda 26.9%, mąka żytnia 13%, słonecznik 4%, soja 4%, [...]
[...] tłuszcz śródmięsny i śródtkankowy, gdyż wpływa na cechy organoleptyczne potraw z mięsa. Składniki mineralne mięsa to głównie fosfor, żelazo i magnez, występujące w wiekszych ilosciach. Witaminy wystepujące w mięsie to witaminy z grupy B, przede wszystkim witamina B1, B2 i BP. Najwiecej witaminy B1 i B2 zawiera mięso cielęce i wieprzowe. [...]
Tak naprawdę to nikt z nas nie wie co je! Etykiety na artykułach spożywczych nie mówią ci wszystkiego. Większość zawiera pewne ilości, chociażby tylko śladowe, pestycydów, chyba że jesz tylko produkty hodowane w warunkach naturalnych - tak zwane organiczne lub ekologiczne. Przeciętny człowiek spożywa w ciągu roku warzywa i owoce, które zostały [...]
Witam, Jestem nowozarejestrowanym użytkownikiem forum, aczkolwiek śledzę tę stronkę od dawna. Chciałbym się przywitać i przejść do rzeczy. Mój kolega był u dietetyczki polecaną przez wielu moich znajomych. Zmierzyła mu poziom tłuszczu, wody, mięśni, wagę i wzrost. Ogólnie jakieś 185cm wzrostu i 130kg wagi. Woda i tłuszcz, a sylwetka jak dzwon. Pod [...]
Dzisiejszy rynek suplementów oferuje całą gamę produktów wysokobiałkowych, dla których bazę surowcową stanowią białka mleczne, o tak niesamowitej różnorodności pod względem jakości, ceny, ale także mniej przyziemnych aspektów takich jak profile aminokwasowe, absorpcja czy chociażby rodzaj oferowanego białka. Nic dziwnego że w [...]
[...] trening siłowy ) ... stopniowo mozesz zmniejszac ich ilość ..2/3 godziny przed snem skup się na posiłkach białkowych , nie jedz węgli 7.zjadaj warzywa i owoce nie w dużych ilosciach ( niskoweglowdanowe ) 8.Unikać przetworzonych produktów 9.Unikaj słodyczy wszystkich produktów zawierających dużo ilość cukrów .. Dieta reukcyjna 5 podstawowych [...]
Witaminy i minerały Syntetyczne czy naturalne? Które są lepsze? Jakie są miedzy nimi różnice? Jakie będą konsekwencje wyboru? Czy istnieje możliwość przedawkowania? Co to są normy spożycia? Jakże często sami stajemy przed takim wyborem? Z jednej strony chcielibyśmy dostarczać [...]
Witaminy i minerały Syntetyczne czy naturalne? Które są lepsze? Jakie są miedzy nimi różnice? Jakie będą konsekwencje wyboru? Czy istnieje możliwość przedawkowania? Co to są normy spożycia? Jakże często sami stajemy przed takim wyborem? Z jednej strony chcielibyśmy dostarczać [...]
Wegetarianie Słowo wegetarianizm zostało utworzone w roku 1842 przez założycieli Brytyjskiego Towarzystwa Wegetariańskiego. Pochodzi ono od łacińskich słów vegetabilis - roślinny i vegetare - rozwijać się, rosnąć. Vegetus znaczy po łacinie „zdrowy, krzepki, świeży, pełen życia"; natomiast wyrażenie homo vegetus oznacza osobę pełną wigoru, tak [...]
Środki termogeniczne UWAGA! PREPARATY TERMOGENNE POWINNY BYĆ STOSOWANE WYŁĄCZNIE PRZEZ W PEŁNI DOJRZAŁE DOROSŁE OSOBY. Efedryna - Numer jeden na liście substancji używanych obecnie do zwiększenia termogenezy to efedryna. Pochodzi głównie z suszonych młodych gałęzi rośliny Ephedra sinica, ten azjatycki krzew potocznie jest zwany mahuang.(Efedrynę [...]
Wiem ze tematów o podobnej tematce było juz kilka. Ja przedstawie tutaj mniej drastyczny sposób (niz głodówka,lewatywy) i w miare tani sposób na oczyszczenie organizmu z róznego rodzaju toksyn,ponadto wzmacnia wątrobę, jelita oraz układ krążenia i stosowany jest jako środek oczyszczający krew. Wiele osob może nawet o tym nie wiedzieć, a ma w sobie [...]
Witam, pozwolę sobie scharakteryzować kilka rodzajów pieczywa :) CHLEB ŻYTNI * produkowany z mąki żytniej z dodatkiem krojonego ziarna żyta, posiadającego właściwości antymiażdżycowe i absorpcyjne - pochłania substancję tworząca kamień w woreczku żółciowym * ze względu na dużą ilość błonnika przyspieszającego trawienie, niezmiernie ważny [...]